Nieuw record: CO2-concentratie in de atmosfeer gaat over de 415 ppm heen

Dit is voor het eerst in de gehele menselijke geschiedenis.

Sensoren van Mauna Loa Observatorium in Hawaii hebben afgelopen weekend alarmerende hoge CO2-concentraties in de atmosfeer gemeten. Zo sloeg de teller om precies te zijn 415,26 ppm (deeltjes per miljoen) aan; het hoogst sinds het begin van de mensheid. “We kennen een planeet als deze niet,” twitterde meteoroloog Eric Holthaus.

Klimaat
De stijgende concentratie broeikasgassen heeft een enorm effect op het klimaat. En hoewel er op het moment veel aandacht is voor klimaatverandering en we een redelijk goed beeld hebben van wat we moeten doen om de opwarming van de aarde niet uit de hand te laten lopen, lukt het ons tot op heden niet om de uitstoot ook echt terug te dringen. Zo blijft de concentratie atmosferische koolstofdioxide alsmaar toenemen.

CO2-concentraties vastgelegd door Mauna Loa Observatorium. Afbeelding: Scripps

CO2-concentratie
Vóór de industriële revolutie in de 19de eeuw, was de wereldwijde concentratie CO2 ongeveer 280 ppm. De afgelopen 800.000 jaar fluctueerde de CO2 tussen de 180 ppm (ijstijden) en 280 (warme perioden). Maar sinds de afgelopen eeuw veranderen de concentraties snel. Zo zien wetenschappers het aantal CO2-deeltjes per miljoen deeltjes in de atmosfeer steeds verder stijgen. In 1910 bedroeg de CO2 in de atmosfeer 300 ppm. Iets meer dan honderd jaar later, in 2013, overschreden we de 400 ppm; een symbolisch moment. Onderzoekers stellen dat in 2018 de CO2-concentratie in de atmosfeer rond de 407 ppm ligt. Dit is al 45 procent boven de pre-industriële basislijn (1850-1900).

CO2-concentratie per jaar. Afbeelding: Met Office

Voorspelling
Onderzoekers voorspellen dat de stijging in 2019 gewoon door zal gaan. Gemiddeld zullen we dit jaar uit gaan komen rond de 411 ppm. Dat de CO2-concentratie deze maand zou pieken, hadden onderzoekers al wel aan zien komen. Zo dachten ze dat de concentratie atmosferische CO2 naar 414 zou stijgen. Dat lijkt dus nóg een beetje hoger uit te vallen dan gedacht. Vervolgens zal de CO2-concentratie weer afnemen, om in september terug te vallen tot 408 ppm. Aan het einde van het jaar zal deze wederom gaan toenemen.

Stijging
Klimaatonderzoekers verwachten dat de CO2-concentratie in de atmosfeer in 2019 het snelst zal toenemen sinds het begin van de metingen, die 62 jaar geleden begonnen. Zo zal de CO2-concentratie in 2019 waarschijnlijk met 2,75 ppm stijgen. Alleen jaren met een sterke El Niño – zoals in 1997-1998 en 2015-2016 – zullen waarschijnlijk komend jaar overtreffen. Zo was de stijging in 2016 3,39 ppm. Ter vergelijking: in het eerste decennium van de metingen was de stijging van de atmosferische CO2 slechts 0,9 ppm per jaar.

Om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen, moet de wereldwijde uitstoot in 2030 zijn gehalveerd, voordat de uitstoot uiterlijk twintig jaar later tot nul is gedaald. Er is echter nog een lange weg te gaan. Zeker omdat veel landen nog helemaal niet op schema liggen om de doelstellingen uit het Parijsakkoord te halen. Als landen hun verplichtingen niet na zullen komen, stevenen we af op een opwarming van 3 graden Celsius tegen het einde van de eeuw.

Bronmateriaal

"The Keeling Curve" - Scripps Institution of Oceanography

Afbeelding bovenaan dit artikel: byrev / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd