Wetenschappers hebben in het zuiden van Utah een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Het gaat om een enorme vleesetende dino die verwant is aan de beroemde Tyrannosaurus rex. De nieuwe dinosaurussoort kan ons meer vertellen over hoe de T. rex tot stand kwam.
De nieuwe dinosaurus heeft de naam Lythronax argestes gekregen. De dinosaurus leefde op Laramidia. Deze landmassa ontstond toen het centrale deel van Noord-Amerika onder water kwam te staan en het westelijke en oostelijke deel van het continent van elkaar gescheiden waren. Laramidia vormde het westelijke deel. De acht meter lange dinosaurus leefde hier zo’n tachtig miljoen jaar geleden.
Smalle kop
L. argestes heeft een korte, smalle kop die naar achteren toe breder uitloopt. Zijn ogen waren geörienteerd op wat er voor de dino gebeurde. Daarmee onderscheidt de dinosaurus zich van zijn tijdgenoten, maar vertoont deze tegelijkertijd veel overeenkomsten met de Tyrannosaurus rex die zo’n tien tot twaalf miljoen jaar later ontstond. “De breedte van de achterkant van de schedel van Lythronax stelt het in staat om met een overlappend gezichtsveld te kijken – daarmee heeft de dinosaurus binoculair zicht – heel nuttig voor een roofdier,” vertelt onderzoeker Mark Loewen. Eerder dachten onderzoekers dat Tyrannosauridae met een vergelijkbare brede kop zo’n zeventig miljoen jaar geleden ontstonden, maar L. argestes bewijst dat die bouw al zo’n tien miljoen jaar eerder een feit was.
Ontstaan
De onderzoekers vermoeden dat de dinosaurussen uit de groep Tyrannosauridae op het westelijke deel van Noord-Amerika ontstonden. Diverse soorten zouden zich na verloop van tijd naar het andere deel van Noord-Amerika hebben verplaatst, terwijl andere soorten aan het eind van het Krijt naar Azië togen.
Met zijn tachtig miljoen jaar oud is Lythronax de oudste dino uit de groep Tyrannosauridae. Het feit dat de jongste dino uit die groep – Tyrannosaurus rex – slechts tien tot twaalf miljoen jaar later leefde, wijst erop dat de grote diversiteit binnen deze groep vóór tachtig miljoen jaar geleden ontstond. De onderzoekers vermoeden dan ook dat er nog heel wat nieuwe soorten uit de groep Tyrannosauridae op hun ontdekking liggen te wachten.