Nieuw apparaat bestrijdt bacteriën met lucht

Een nieuw apparaatje creëert een soort steriele ruimte rondom open wonden, zodat bacteriën er niet bij kunnen komen.

Bacteriën zijn een groot probleem in de operatiekamer. Tijdens operaties maken open wonden patiënten namelijk heel kwetsbaar. Vandaar dat het heel fijn zou zijn als er een effectieve manier was om bacteriën bij wonden uit de buurt te houden.

ABS
Een Amerikaans bedrijf komt met zo’n manier en noemt het het Air Barrier System (ABS). Dit apparaatje creëert tijdens operaties een stroom van schone lucht rondom de wond. Hierdoor kunnen bacteriën moeilijker bij de wond komen. Uit experimenten blijkt dat maar liefst meer dan tachtig procent van de bacteriën die normaal gesproken wonden binnendringen dankzij ABS daar niet meer in slagen.

Steriel
Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het apparaat bestaat uit een systeempje dat gesteriliseerde lucht door een pijpje blaast. Dit pijpje is weer gericht op de incisie. Het systeem zorgt ervoor dat de gesteriliseerde lucht blijft stromen en creëert zo eigenlijk een soort steriele ruimte rondom de incisie.

De ABS zou met name geschikt zijn voor operaties die lang duren en waarbij bacteriën dus meer tijd hebben om binnen te dringen. In de VS is de methode onlangs goedgekeurd. Chirurgen mogen het apparaatje gebruiken wanneer ze mensen van nieuwe heupen voorzien. Nader onderzoek moet uitwijzen of het apparaatje ook baat heeft bij andere operaties.

Bronmateriaal

"Keeping Surgical Infections at Bay With a Cocoon of Air" - Popsci.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nimbic Systems (via Popsci.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd