Ongeveer driekwart van de Nederlandse jongeren – in de leeftijd van twaalf tot vijfentwintig jaar – doet stapje voor stapje ervaring op alvorens over te gaan tot geslachtsgemeenschap. Eerst tongzoenen, dan voelen, strelen, naakt vrijen en als laatste ‘echte’ seks. Dat blijkt uit onderzoek van Hanneke de Graaf van de Universiteit Utrecht.
Dat betekent dat een kwart van de jongeren er dus een andere volgorde op na houdt: eerst seks en daarna zoenen of strelen. Vooral jongeren die lager zijn opgeleid of een niet-westerse achtergrond hebben, houden er deze volgorde op na. De Graaf, die op 31 augustus op haar onderzoek hoopt te promoveren, denkt wel te weten hoe dat komt.
Vaardigheden
“Voor een stapsgewijze seksuele ontwikkeling zijn bepaalde vaardigheden nodig. Het bewust zijn van de eigen behoeften bijvoorbeeld. Of het kunnen communiceren over deze behoeften en het kunnen weigeren van vormen van seks waar je nog niet aan toe bent. Mogelijk beschikt de groep jongeren die niet stapsgewijs seksuele ervaringen opdoet in mindere mate over deze vaardigheden.”
Juist
Het onderzoek bewijst dat ouders hun steentje kunnen bijdragen als het gaat om de ontwikkeling van het kind. Het is goed als ze hun kinderen steunen en op de hoogte zijn van wat het kind doet. “Ouders die hun kind steunen en weten wat hij of zij doet en met wie, kunnen meer vertrouwen hebben dat hun kind op seksueel gebied de juiste beslissingen neemt,” concludeert De Graaf. Zo blijkt uit het onderzoek dat kinderen uit hechte gezinnen veel later aan seks beginnen. Bovendien ervaren zij geslachtsgemeenschap vaker als veilig en prettig.
Er is dus een verband tussen opvoeding en seks. Die link is echter sterker wanneer het om meisjes gaat. De jongens zijn wat betreft hun seksuele ontwikkeling minder afhankelijk van hun ouders. Waardoor dat komt, is onduidelijk en moet uit nader onderzoek blijken.