Nederland doet het slecht op de Europese ranglijst duurzame energie

Elk Europees land moet in 2020 uit meer duurzame energiebronnen putten. Nederland is nog ver van dat einddoel verwijderd.

Nederland doet het zelfs zo slecht, dat we op dit moment het een na laatste plekje innemen. De Fransen doen het op dit moment het allerslechtst, zij staan onderaan de ranglijst.

Waarom?

Hoe komt dat nou dat Nederland zo achter loopt? Dat heeft met verschillende dingen te maken. Zo stoken we in Nederland relatief weinig hout, dat onder biomassa wordt gerekend. Daarnaast wordt er in Nederland nauwelijks energie uit waterkracht opgewekt. Bovendien is er in vergelijking met Duitsland en Denemarken ook minder overheidssteun voor hernieuwbare energiebronnen.

Richtlijnen
Alle Europese landen hebben gezamenlijk doelstellingen afgesproken in de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie. De doelstellingen verschillen per land. Ze zijn bepaald op basis van het aandeel hernieuwbare energie in 2005. Hierbij is afgesproken dat armere landen en landen die in het verleden al veel hebben gedaan op het gebied van duurzame energie, wat meer achterover mogen leunen. Alle landen van de EU moeten in 2020 samen een gemiddeld gebruik van 20 procent hernieuwbare energie kunnen noteren.

Nederland
Voor Nederland geldt dat 14 procent van het gebruik van energie in 2020 uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2014 zat Nederland echter nog maar op 5,5 procent. Hiermee is het nog 8,5 procentpunt verwijderd van de landelijke doelstelling. Dit is trouwens ook veel minder dan koplopers in Europa zoals Zweden (53 procent) Letland (39 procent) en Finland (39 procent). Maar het kan ook nog slechter. Zo staan Malta (4,7 procent) en Luxemburg (4,5 procent) nog onder Nederland.

Op dit moment heeft een derde van de Europese landen de afgesproken doelstellingen behaald. Denemarken en Oostenrijk zijn met 1 procentpunt een fractie van het einddoel verwijderd. Gemiddeld genomen zitten de Europese landen met vier procentpunt van het einddoel af. Nog even doorpakken dus!

Afstand-tot-doel-voor-2020-uit-EU-Richtlijn-Hernieuwbare-Energie--16-03-30-2

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd