Jouw haar groeit mogelijk trager in de ruimte

Tot die voorzichtige conclusie komen Amerikaanse en Japanse onderzoekers nadat ze het haar van tien astronauten bestudeerden.

Een verblijf in de ruimte gaat je niet in je koude kleren zitten, zeker niet als dat verblijf wat langer (zes maanden of meer) duurt. Dat blijkt wel uit eerder onderzoek. Zo blijkt een ruimtereis het zicht van astronauten aan te tasten en moeten die astronauten er rekening mee houden dat hun hart bolvormiger wordt en hun immuunsysteem in de war wordt geschopt.

Haar
En dat is nog niet alles, zo schrijven onderzoekers nu in het blad PLoS ONE. Ze hebben namelijk in een kleinschalig onderzoek – uitgevoerd onder tien astronauten – bewijs gevonden dat een ruimtereis ook invloed heeft op de groeisnelheid van haar. “Samenvattend ontdekten we dat de ruimtevaart de genexpressie van menselijke haarzakjes verandert,” zo schrijven de onderzoekers. “Meer onderzoek is nodig om ons begrip van de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen te vergroten.”

Haren knippen in de ruimte: dat gaat net ietsje anders dan op aarde. Afbeelding: NASA.
Haren knippen in de ruimte: dat gaat net ietsje anders dan op aarde. Afbeelding: NASA.

Onderzoek
Aan het onderzoek namen tien astronauten deel (acht mannen, twee vrouwen). De astronauten verbleven allemaal zes maanden in het internationale ruimtestation. Voorafgaand, tijdens en na afloop van hun ruimtemissie stonden ze enkele haren af en die werden uitgebreid geanalyseerd. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de genactiviteit.

Muizen
Uit het onderzoek blijkt dat genen die in verband worden gebracht met haargroei in de ruimte – bij sommige astronauten – onderdrukt worden. Het suggereert dat het haar van deze astronauten in de ruimte trager groeit. Dat is in lijn met eerder onderzoek, zo stellen de onderzoekers. “Een recente analyse van de huid van muizen die in de ruimte zijn geweest toont aan dat het aantal haarzakjes dat zich in de groeifase bevindt in de ruimte afneemt.”

De gezondheid van astronauten kan op verschillende manieren gemonitord worden. Bijvoorbeeld door bloed af te nemen of door haar te analyseren. De laatste methode is het minst ingrijpend en dus aantrekkelijker. Maar om op basis van haar conclusies te kunnen trekken over hoe de ruimtevaart de gezondheid van astronauten beïnvloedt, moeten we eerst helder hebben hoe die ruimtevaart het haar beïnvloedt. Dit onderzoek kan daar een eerste bijdrage aan leveren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd