NASA moet op zoek naar astronauten

Wist u dat NASA op dit moment nog maar 61 astronauten in dienst heeft? Veel te weinig en daarom moet NASA op zoek naar personeel.

Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport dat in opdracht van NASA werd geschreven.

Zonder shuttle
Nu de spaceshuttle met pensioen is gegaan, hebben ook veel astronauten hun ruimtepak aan de wilgen gehangen. Ze zijn met pensioen gegaan of gewoonweg gestopt. Waren er tien jaar geleden nog 149 astronauten, anno 2011 zijn het er slechts 61.

WIST U DAT…

…binnenkort weer een Nederlandse astronaut de ruimte ingaat?

Onzekerheid
En dat is te weinig, zo stelt het onderzoekscomité. “Nu het shuttleprogramma is afgelopen en er onzekerheid is over het ISS is het nog belangrijker dat het talent, de diversiteit en de vaardigheden van de afdeling astronauten in stand blijft,” vindt onderzoeker Joe Rothenberg. In deze tijd word enorm veel van astronauten gevraagd. Ze moeten niet alleen de Amerikaanse apparatuur kunnen bedienen, maar ook om kunnen gaan met de Japanse, Europese en Russische apparaten. En doordat de weinige astronauten die NASA heeft, een heel specifieke opleiding volgen en zich sterk specialiseren, zijn ze nu niet gemakkelijk te vervangen door een ander.

Zorgwekkend
En dat is zorgwekkend, zo vindt het comité. Want wanneer een astronaut nu om wat voor reden dan ook zijn werk niet kan doen, kan een missie in gevaar komen. En de astronauten die nu nog uitstekend presteren en geen risicofactor lijken te vormen, kunnen dat wel opeens worden. De vele reisjes naar de ruimte eisen veel van het lichaam en een astronaut kan van het één op het andere moment toch niet meer geschikt zijn om de ruimte in te gaan. En wat dan?

Meer goed opgeleide astronauten maakt NASA wat flexibeler en geeft de ruimtevaartorganisatie de ruimte om ook in de toekomst nieuwe missies te ontwikkelen. NASA krijgt dan ook het advies om snel op zoek te gaan naar meer astronauten.

Bronmateriaal

"Nasa 'will need more astronauts'" - BBC.co.uk
Foto: NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd