Bedien uw telefoon met uw voeten

Stel: u heeft uw handen vol en uw telefoon gaat. Wat nu? Nou, dan schopt u toch gewoon om dat belletje te beantwoorden?

Het is ons allemaal wel eens overkomen. We luisteren muziek en staan met onze handen vol in de supermarkt of we hebben vieze vingers omdat we in de tuin bezig zijn. En dan komt dat hele vervelende nummer voorbij. U wilt het overslaan, maar voordat u uw boodschappen hebt neergezet of uw handen hebt gewassen heeft u het hele nummer al moeten beluisteren.

Kan dat?
In zulke situaties kan het handig zijn als u u uw telefoon even met uw voeten zou kunnen besturen. Wetenschappers van de universiteit van Bristol onderzochten die mogelijkheid. Hoe nauwkeurig zijn mensen als ze met hun voeten een telefoon moeten aansturen?

Sensor
De onderzoekers gaven een aantal proefpersonen een tablet, een Kinect sensor zette de bewegingen van mensen om in acties op het scherm. Mensen konden in verschillende richtingen schoppen: bijvoorbeeld recht vooruit of naar links. Uit het onderzoek blijkt dat mensen het nauwkeurigst zijn als er maximaal vijf richtingen zijn. Ook met behulp van snelheid konden mensen een telefoon aansturen. Zo konden ze bijvoorbeeld sneller door een menu scrollen door harder te trappen.

Echt handsfree
De proefpersonen hadden nu nog een tablet in hun handen, maar de onderzoekers hebben goede hoop dat de hele technologie straks helemaal ‘handsfree’ wordt. In de toekomst zouden telefoons vergezeld kunnen gaan door versnellingsmeters in schoenen.

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen tijdens een conferentie in Stockholm.

Bronmateriaal

"Control your phone with a kick" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Scarleth White (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd