NASA geeft ruimteliedjes vrij

Wat schotel je astronauten die zich hoog in de ruimte ophouden aan muziek voor? NASA is er de afgelopen jaren goed in geworden om de werknemers op grote hoogte met muziek te entertainen, maar bovenal te inspireren. En nu kunnen ook wij daar van genieten; NASA heeft de playlist vrijgegeven.

Op de lijst staan alle nummers die in periode tussen 1965 en nu zijn afgespeeld. Een groot aantal daarvan kreeg in de ruimte plots een heel andere betekenis. Neem het kindje van The Beatles: Here Comes the Sun. Of Sinatra’s Fly Me To The Moon. Tijdens een ruimtewandeling klonk eens het nummer Walk of Life van Dire Straits. En ook Dean Martins Going Back to Houston mag natuurlijk niet ontbreken.

Goedemorgen
De muziek speelt een belangrijke rol tijdens de missie. De astronauten worden er zelfs letterlijk met wakker. Chris Hadfield regelt die goedemorgen-tunes. En daar wordt goed over nagedacht. “Je speelt wat levendige, oppeppende muziek – meestal twee minuten ervan – en na een pauze hoor je een slappe stem door de microfoon mompelen: ‘Goedemorgen, Houston’,” vertelt Hadfield.

Mission Impossible
“Je wilt geen treurzang of iets ongeïnspireerds spelen. Je wilt ze op gang krijgen ‘s ochtends.” En dat kan met een gerust hart aan Hadfield worden overgelaten. Zo liet hij ‘s ochtends vroeg wel eens de U2-versie van Mission: Impossible horen.

Tijdens de laatste missie kregen de astronauten onder meer Start Me Up van de Rolling Stones te horen. Ook schalde Empire State of Mind van Jay Z en Alicia Keys door de ruimte. Benieuwd naar de complete lijst? Klik dan hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd