Slangen verdwijnen wellicht wereldwijd

Wetenschappers bestudeerden slangensoorten in Engeland, Frankrijk, Italië, Nigeria en Australië en concluderen dat de slang het wereldwijd moeilijk heeft. Van de zeventien soorten nemen er elf in aantal af. Vijf soorten zijn stabiel. En één soort groeit licht. De reden van de sterke afname? Onbekend.

Met name in Engeland, Frankrijk, Italië en Nigeria neemt het aantal slangen af. Opvallend genoeg is de daling het sterkst onder de vrouwtjes. Hoewel de oorzaak van de afname onbekend is, hebben de onderzoekers wel zo hun vermoedens. Een afname van bodembedekkers en prooien bijvoorbeeld.

“Dit is de eerste keer dat data op deze manier is geanalyseerd”, legt projectleider Chris Reading uit. “We zien dat slangen op verschillende plekken op aarde minder vaak voorkomen in een korte periode. Dit was voor ons een grote verrassing.”

De onderzoekers beschikken slechts over beperkte data als het gaat om de toekomst. Ze hopen dan ook dat andere wetenschappers hun gegevens naast die van hen willen leggen om te achterhalen of de terugloop van het aantal slangen incidenteel of structureel is.

Bronmateriaal

"Snake populations plummet" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd