Voetballers: wel of geen seks?

Sommige voetbalcoaches staan erop dat voetballers tijdens het WK 2010 seks hebben. Andere coaches weigeren dit en houden de spelers met camera’s in de gaten. Is er wetenschappelijk bewijs dat seks voor de wedstrijd slecht is voor een voetballer? Of is het juist goed?

“De afgelopen vier tot zes decennia beweren coaches dat het niet goed is om seks te hebben voor een wedstrijd, omdat dit de prestaties aantast”, legt de Amerikaanse fysiotherapeut Tommy Boone uit. Hij schreef het boek ‘Sex Before Athletic Competition: Myth or Fact’. “Er is geen wetenschappelijke theorie die bevestigd dat seks voor een wedstrijd slecht is.”

Volgens Boone is er geen verschil tussen sporters die wel en geen seks hebben. Wie voor een wedstrijd seks heeft, gebruikt minder dan 25 procent van de totale fysieke inspanning. Daarnaast duurt het hoogtepunt van seks veel korter dan een wedstrijd. Kortom: seks zal een sporter fysiek niet uitputten.

“Seks is een milde vorm van sport en heeft geen weerslag op het lichaam”, zegt Ian Shrier van de McGill universiteit in Montreal.

Toch heeft seks op psychologisch gebied op de ene sporter meer invloed dan op de andere sporter. Sommige spelers focussen zich beter na een vrijpartij, terwijl anderen de focus verliezen. Seks is dus één van de vele factoren die bepalen wie dit jaar het WK wint of verliest.

En dan nog even de smeuïge details: Argentijnen en Brazilianen mogen wel seks hebben voor een wedstrijd. De Britten staan droog en mogen het slechts één keer doen na iedere wedstrijd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd