Multivitamines voorkomen baby met ondergewicht

  Vrouwen die tijdens hun zwangerschap regelmatig multivitamines tot zich nemen, hebben een veel kleinere kans dat hun baby met een te laag gewicht geboren wordt. Dat blijkt uit onderzoek. Ook de gezondheid van de zwangere vrouw gaat er met de vitamines op vooruit.

  Aan het begin van het onderzoek had 72 procent van de zwangere vrouwen een tekort aan vitamine D, 13 procent had weinig ijzer in het bloed en 12 procent had een tekort aan vitamine B1. Een deel van de vrouwen kreeg vervolgens een speciaal vitaminesupplement. De andere helft kreeg een placebo. De vrouwen die vitamines slikten, scoorden aan het eind van het onderzoek veel beter. Het tekort aan ijzer, vitamine B1 en D was in alle gevallen minder. De kans op een te lichte baby was bovendien met vijftig procent afgenomen.

  In totaal namen 400 vrouwen aan het onderzoek deel. Zo’n 149 dames vielen halverwege uit, waardoor de resultaten uiteindelijk op basis van een zeer kleine groep tot stand zijn gekomen. De onderzoekers pleiten dan ook voor een veel grootschaliger onderzoek. Als daar dezelfde resultaten uitrollen, is het volgens experts verstandig om zwangere vrouwen vitaminesupplementen aan te bieden.

  Kinderen die bij de geboorte te weinig wegen, hebben gedurende hun leven relatief meer gezondheidsproblemen dan kinderen die netjes op gewicht zijn. Met name ademhalingsproblemen en geelzucht komen veelvuldig voor. Volgens experts zou ook de kans op diabetes en hartziektes door ondergewicht in de hand worden gewerkt.

  Een baby met ondergewicht komt ook in het rijke westen veelvuldig voor. In Groot-Brittannië komt zo’n acht procent van alle baby’s met een te laag gewicht ter wereld. Er is sprake van ondergewicht wanneer een baby minder dan 2,5 kilo weegt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd