Hubble ziet waterstoftorens in Carinanevel

Morgen is de Hubble ruimtetelescoop twintig jaar in de ruimte. Om dit te vieren heeft NASA een bijzondere foto uitgebracht van een deel van de Carinanevel. Op de foto zijn drie lichtjaar hoge torens van koude waterstof te zien. De nieuwe foto heeft wel iets weg van de beroemde foto ‘Pillars of Creation’ uit 1995. Op die foto zijn gaszuilen in de Arendnevel zichtbaar.

“Hubble is één van de meest succesvolle wetenschappelijke projecten in de geschiedenis”, vindt Ed Weiler van NASA. “Vorig jaar hebben astronauten de telescoop tijdens een servicemissie verbeterd. Een nieuw begin van een periode met wetenschappelijke hoogtepunten, die een grote impact hebben op onze samenleving.”

De Carinanevel is een nevel in het Melkwegstelsel. NGC 3372 herbergt massieve sterren en veranderlijke nevels. De meest bijzondere ster in de Carinanevel is Eta Carinae. Deze ster was in de negentiende eeuw één van de helderste sterren aan de hemel, maar is nu veel zwakker geworden. De hele Carinanevel is 300 lichtjaar breed en is 7.500 lichtjaar van de aarde verwijderd.

Hieronder zijn drie foto’s zichtbaar. De eerste twee foto’s zijn eerder gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop en laten de positie van de zuilen in de nevel goed zien. De derde foto is de nieuwe foto. Daarop zijn de gaszuilen zichtbaar.

Tip: download een zeer grote versie van deze foto (ruim 7.000 bij 7.000 pixels).

Scientias.nl viert de verjaardag van Hubble morgen met de opening van het eerste Hubble museum. Wie morgen op Scientias.nl komt, kan gratis een kijkje nemen in het museum.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd