Mug ingezet tegen knokkelkoorts

Wetenschappers gaan in Australië en Vietnam muggen loslaten die geïnfecteerd zijn met een bacterie tegen knokkelkoorts. De bacterie – Wolbachia – voorkomt dat de muggen knokkelkoorts ontwikkelen en overdragen op mensen. De verwachting is dat de geïnfecteerde muggen snel de overhand krijgen en knokkelkoorts gaan terugdringen.

Wetenschapper Scott O’Neill ontdekte de bacterie Wolbachia. Deze bacterie infecteert de muggen die normaal knokkelkoorts verspreiden (Aedes aegypti) en zorgt ervoor dat ze minder geschikt zijn als drager van het knokkelkoortsvirus.

Korter leven
Als klap op de vuurpijl zorgt de bacterie er ook nog eens voor dat de muggen de helft korter leven. Dat klinkt wreed, maar is met het oog op de knokkelkoorts heel positief: alleen oudere muggen dragen het virus namelijk over.

Voorsprong
Wolbachia wordt via de eitjes van geïnfecteerde vrouwtjes doorgegeven, dus alleen de muggen die de bacterie toegediend kregen en hun nageslacht, dragen het bij zich. Men verwacht dat de muggen die tegen knokkelkoorts worden ingezet snel zullen domineren. Vrouwtjes met de Wolbachia-bacterie hebben namelijk een voorsprong op de muggen zonder de bacterie. Ze kunnen zowel met mannetjes met de Wolbachia-bacterie als met wilde mannetjes paren. De wilde vrouwtjes kunnen dat niet en de kinderen van de Wolbachia-muggen zijn sowieso drager van de Wolbachia-bacterie.

Knokkelkoorts is een steeds groter wordend probleem. Wereldwijd krijgen elk jaar zo’n 100 miljoen mensen het virus. 40.000 mensen sterven jaarlijks aan knokkelkoorts. En het virus maakt een opmars. Vorige week werd nog bekend dat knokkelkoorts nu ook in Frankrijk voorkomt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd