Mini-bom lost acne op

Het natuurlijke product laurinezuur – onder meer te vinden in borstvoeding en kokosolie – kan wel eens een oplossing vormen voor mensen met acne. Student Dissaya Pornpattananangkul ontwikkelde bommetjes gevuld met laurinezuur op nanoschaal. De bommetjes vallen de bacteriën die acne veroorzaken aan.

Acne is een vervelende aandoening die met name tieners treft. Meer dan 85 procent van de jongvolwassenen heeft last van de aandoening. De huidige behandelingen werken matig en hebben vervelende bijwerkingen zoals roodheid en een brandend gevoel. De nieuwe behandeling heeft die bijwerkingen niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat studente Pornpattananangkul in haar nopjes is met haar vondst. “Het geeft een goed gevoel.”

De behandeling van Pornpattananangkul bestaat uit immunogoud (kleine gouddeeltjes in een oplossing met antistoffen) met daaraan vast hele kleine ‘bommetjes’ met laurinezuur. Het immunogoud zorgt ervoor dat de bommetjes niet kunnen fuseren. Zodra het geheel in het lichaam is opgenomen laat het immunogoud los en vindt wel een fusie plaats: het membraan van de bacteriën fuseert met het laurinezuur. Gevolg: de bacteriën worden gedood.

Binnenkort zal de behandeling ook op mensen worden getest. Alle gebruikte materialen zijn puur natuur en al goedgekeurd voor klinisch gebruik, waardoor de ontwikkeling van een eventueel medicijn in een stroomversnelling kan raken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd