Bloedzuiger met flink gebit ontdekt

Wetenschappers hebben in Peru een nieuwe soort bloedzuiger gevonden. Ze toverden het diertje uit de neus van een nietsvermoedend in de rivier badend meisje. Hoewel de bloedzuiger niet veel langer dan vijf centimeter is, valt deze toch direct op vanwege zijn ‘gebit’.

De bloedzuiger komt met name voor in de afgelegen delen van de Amazone in Peru en heeft de naam Tyrannobdella rex gekregen. Het diertje zou familie zijn van een andere bloedzuiger die in Mexico voorkomt en in de monden van vee leeft. “We denken dat de bloedzuiger zich voedt door middel van zeedieren,” vertelt onderzoeker Anna Philips. “In hun neuzen en monden bijvoorbeeld waar de bloedzuiger weken kan verblijven.”

Op de foto is duidelijk te zien hoe de bloedzuiger zich onderscheidt. In één kaak heeft het dier een heus gebit.

Phillips, e.a. / PLoS ONE 2010

Wereldwijd zijn ongeveer 700 soorten bloedzuigers bekend. Omdat ze vrijwel overal voorkomen, gaan de wetenschappers ervan uit dat de diertjes ooit op het supercontinent Pangea ontstonden en zich zo konden verspreiden. De oudste bloedzuiger zou minimaal 200 miljoen jaar oud zijn en nog samen met de dinosaurussen hebben geleefd.

Phillips, e.a. / PLoS ONE 2010

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd