“Middeleeuwse” orka gevonden bij kasteel Brederode

orka

Nabij het middeleeuwse kasteel Brederode in het Noord-Hollandse Santpoort hebben onderzoekers tijdens opgravingen de resten gevonden van een orka, die waarschijnlijk aan de Nederlandse kust was aangespoeld en die door de Heer van Brederode naar zijn kasteel was vervoerd. Dat schrijft het natuurmuseum Ecomare vrijdag op haar website.

Na een vergelijking met bekende orka-wervels uit het Natuur Historisch Museum in Rotterdam kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het gevonden exemplaar een volwassen vrouwtje is en dat dit dier ergens tussen de 14e eeuw en 1573 in de slotgracht is beland. In die tijd was het vlees van zeezoogdieren een delicatesse en Ecomare sluit niet uit dat de familie van het kasteel van Brederode ervan heeft gegeten.

Trofee
Gestrande orka’s waren ook in die tijd zeldzaam in Nederland, wat er waarschijnlijk toe leidde dat de Heer van Brederode het dier meenam naar zijn kasteel als trofee.

Meer resten
Tijdens de opgravingen werden naast de wervels ook een vierhonderdtal andere dierlijke resten gevonden, waaronder dat van vijftien soorten zoogdieren en negentien vogel- en vijf vissoorten.

Bronmateriaal

"Eerste orka van Nederland?" - Ecomare
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Christopher Michel (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd