Neanderthaler maakte gereedschap van soortgenoten

Wetenschappers hebben het oudste gereedschap dat ooit uit menselijke botten is vervaardigd, ontdekt. En zoals het er nu naar uitziet, is het gereedschap gemaakt door Neanderthalers. Het gereedschap is zo’n 50.000 jaar oud. Het is voor het eerst dat wetenschappers ontdekken dat Neanderthalers gereedschap maakten van de soortgenoten.

Het bot werd al in 1926 ontdekt. De wetenschappers konden er in die tijd weinig mee en dus belandde het in het archief. Moderne onderzoekers bestudeerden het bot onlangs met behulp van een microscoop en dat leverde wel wat op. Zo ontdekten de onderzoekers dat het bot gebruikt werd om de randen van andere gereedschappen scherper te maken.

Schoon
Het bot is afkomstig van de schedel van een Neanderthaler. Beschadigingen op het stukje bot wijzen erop dat het grondig was schoongemaakt. Mogelijk hebben de Neanderthalers de schedel eerst helemaal schoongemaakt en daarna pas in stukken gebroken.

Dier
In de buurt van het stukje schedel werden ook botten van dieren gevonden: onder meer de kaak van een rendier en het gebit van een paard. Deze botten werden eveneens gebruikt om andere gereedschappen scherper te maken. “Het kan betekenen dat voor Neanderthalers een menselijk bot en een bot van dieren hetzelfde was,” vertelt onderzoeker Christine Verna. “In andere woorden: het menselijk lichaam werd net zo behandeld als de dieren.”

WIST U DAT…

…Neanderthalers niet zo creatief waren?

Ritueel?
Of de Neanderthalers er echt zo over dachten, blijft onduidelijk. Het is best mogelijk dat het gebruik van menselijke botten als gereedschappen een speciale betekenis had. Welk lot de eigenaar van de schedel beschoren was, is eveneens onduidelijk. Werd hij door zijn soortgenoten gevild en opgegeten? Of onderging hij een soort rituele slachting? Of stierf hij een natuurlijke dood?

Volgens de onderzoekers zijn er wel enkele begraafplaatsen van Neanderthalers gevonden, maar wil dat nog niet zeggen dat alle Neanderthalers hun doden begroeven. Het is dus best mogelijk dat lichamen niet begraven, maar ‘gerecycled’ werden. De wetenschappers hopen in de toekomst nog meer botten te vinden die als gereedschappen zijn gebruikt. Als er meer voorbeelden zijn, wijst dat erop dat de Neanderthalers heel bewust voor deze bijzondere gereedschappen kozen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd