Mens trok 170.000 jaar geleden zijn eerste kleren aan

Van aap naar mens: dat hele riedeltje hebben de wetenschappers zo langzamerhand wel in beeld gebracht. Maar wanneer besloot één van deze mensachtigen een trendsetter te worden en zijn naaktheid te bedekken? Wetenschappers concluderen dat dat 170.000 jaar geleden geweest moet zijn. Het was kort na de IJstijd toen kou mensen dwong een garderobe aan te schaffen.

Zo’n 180.000 jaar geleden regeerde de IJstijd. De kou bleef ook daarna hangen en moet mensen ‘gedwongen’ hebben om wat aan te trekken. Waarschijnlijk bestonden de eerste kledingstukken uit dierenvellen en -huid.

Meer
De onderzoekers baseren hun conclusies niet alleen op de timing van de IJstijd. Ze komen met nog een opmerkelijk bewijsstuk: luizen.

WIST U DAT…

…u in principe nooit zelf meer een pashokje in hoeft te kruipen? Er zijn tegenwoordig robots die uw lichaamshouding en -vorm kunnen overnemen en zo kunnen laten zien of iets u goed staat.

Hoofdluis
Volgens de wetenschappers evolueerde de hoofdluis ongeveer 170.000 jaar geleden in een luis die ook op het lichaam en in kleding kon overleven. Een dergelijke ontwikkeling is natuurlijk zinloos, tenzij de mens rond die tijd kleding ging dragen. “We wilden een andere methode vinden om vast te stellen wanneer de mens voor het eerst kleding ging dragen,” vertelt onderzoeker David Reed. “Omdat ze (de luizen, red.) zich zo goed aan kleding aanpassen, weten we vrijwel zeker dat de luizen die nu in kleding en op het lichaam leven niet bestonden voordat de mens kleding ging dragen.”

Uit het onderzoek blijkt wel dat onze voorouders het vrij lang zonder kleding en lichaamsbeharing hebben volgehouden. Waarschijnlijk was het leven zonder kleding prima zolang de mens in het warme Afrika leefde. Toen de eerste mensen noordelijker gingen wonen, werd kleding hard nodig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd