Mens heeft bloedgroep én darmbacterie-groep

We hebben allemaal verschillende bloedgroepen, maar ook allemaal verschillende darmbacterie-groepen, zo blijkt.

De bacteriën die in uw darmen leven, zijn het best onder te brengen in drie groepen, zo heeft een team van internationale wetenschappers ontdekt. Deze groepen worden enterotypes genoemd. Elke groep heeft een eigen samenstelling.

Drie groepen
Mensen met enterotype 1 hebben vooral de darmbacterie Bacteroides in huis. Bij enterotype 2 is Prevotella de hoofdbacterie. Bij enterotype 3 is dat de Ruminococcus, gecombineerd met onder meer Staphylococcus en Akkermansia. De derde groep komt het meest voor.

WIST U DAT…

…er bacteriën zijn die hun eigen zuurstof maken?

Bloedgroep
De wetenschappers vergelijken de enterotypes met een bloedgroep. De darmbacterie-groep is namelijk net als de bloedgroep niet afhankelijk van uw leeftijd, gezondheid of woonplaats.

Belangrijk
De ontdekking is van grote waarde. Want elke groep bacteriën is weer anders en verkrijgt ook op andere manieren energie. Zo moet enterotype 3 het vooral van het afbreken van mucine – een koolhydraat – hebben. Alledrie de enterotypes produceren vitamines, maar de mate waarin ze dat doen, verschilt. De enterotypen hebben waarschijnlijk ook weer allemaal op hun eigen manier interactie met de mens. Waarschijnlijk beïnvloeden ze zo – elk op zijn eigen wijze – de gezondheid. Al die informatie kan gebruikt worden om mensen betere adviezen te geven als het gaat om een dieet of medicatie.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Wageningen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd