Onzichtbare prinses weerhoudt kind van valsspelen

Weten dat god kijkt, kan kinderen weerhouden van twijfelachtig gedrag. Maar een onzichtbare prinses heeft precies hetzelfde effect, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers verzamelden 39 jonge kinderen en lieten ze deelnemen aan een spelletje. Dat spel was heel lastig en om te winnen, moesten de kinderen eigenlijk wel valsspelen.

Experiment
De kinderen speelden het spel terwijl een volwassene in de kamer was, zonder dat er iemand in de kamer was of met een onzichtbare prinses Alice in de kamer. De kinderen werd verteld dat prinses Alice op een stoel zat en naar hen keek. Met een camera werd vastgelegd hoe de kinderen het ervan af brachten. Voorafgaand aan het spel vroegen de onderzoekers aan de kinderen of ze geloofden dat prinses Alice bestond.

WIST U DAT…

…baby’s al onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad?

Even voelen
Van de elf kinderen die echt geloofden dat prinses Alice op de stoel zat, speelde er maar eentje vals. Van de zeven kinderen die niet in de prinses geloofden, speelden er vijf vals. Maar niet voordat ze eerst hadden gecontroleerd of prinses Alice er echt niet was: ze voelden even aan de stoel.

Het is onduidelijk waarom de kinderen in de aanwezigheid van prinses Alice niet vals speelden. Waren ze bang dat de prinses ze zou straffen of dat ze het aan de onderzoekers zou vertellen? Nader onderzoek moet dat uitwijzen. De resultaten wijzen er in ieder geval op dat geloof in een onzichtbare toeschouwer goed gedrag bevordert.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door medewerkers van Disney.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd