Meer kans op maculadegeneratie door roken

 GEZONDHEID  Rokers die roken hebben meer kans op maculaire degeneratie dan niet-rokers. Deze oogaandoening komt voor bij 2,3 procent van de 65+-ers en zorgt voor de afname van de gezichtsscherpte door het afsterven van kegeltjes in de macula in het centrale gedeelte van het netvlies. Weer een reden om stoppen met roken op de lijst met goede voornemens te zetten.

Wetenschappers onderzochten 1.958 Amerikaanse vrouwen, waarvan 75 vrouwen rookten. Ongeveer vier procent van de hele groep. De ogen van de vrouwen werden op hun 78ste verjaardag gecontroleerd en nogmaals op hun 83ste verjaardag. Vrouwen die rookten hadden over het algemeen elf procent meer maculadegeneratie (LMD) dan vrouwen die niet rookten. Daarnaast hadden de rokende vrouwen boven de 80 jaar 5,5 keer meer kans om LMD te ontwikkelen.

“Het krijgen van LMD is vooral leeftijdsgebonden”, vertelt Dr. Anne Coleman van het Jules Stein Eye instituut. “Toch lijkt roken ook een belangrijke factor te zijn. Dit onderzoek is daar het eerste bewijs van.”

Wetenschappers hebben een hypothese hoe roken LMD beïnvloedt. Door het roken van sigaretten verlagen waarschijnlijk de serum-antioxidantwaarden, waardoor de bloedtoevoer naar de ogen verandert, het aantal pigmenten op het netvlies afneemt en LMD ontstaat.


Kijk door de ogen van iemand met LMD.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd