Maya’s konden waterdruk beheersen

 GESCHIEDENIS  Wetenschappers hebben nog meer bewijzen gevonden dat de Maya’s in vroegere tijden waterdruk konden beheersen. In de oude Mayastad Lakamha’ bevinden zich negen waterwegen, 56 waterbronnen, en honderden meters cascaden (watertrappen). Nu is er ook nog een fontein gevonden. En er is misschien meer.

De stad Lakamha’ heeft één van de meest complexe watersystemen van alle oude steden. Dat de Maya’s tussen het jaar 100 en 800 waterdruk beheersden, mag op z’n zachtst gezegd uniek worden genoemd. Europeanen waren er veel eerder bij (1.400 voor Christus), maar het systeem was toen bij lange na niet zo ingewikkeld als het watersysteem in Lakamha’.

Wetenschappers die de Mayastad hebben onderzocht, vonden een stijle helling met een vernauwing aan het eind. Experts denken dat dit resulteerde in een fontein van zes meter hoog. “Deze vondst laat zien dat Maya’s technologisch veel hebben bereikt”, concludeert onderzoeker Kirk French van de staatuniversiteit van Pennsylvania.

En wat nu? Wetenschappers vermoeden dat de Maya’s ook toiletten hadden in speciale gebouwen, zoals paleizen. French: “Mensen denken soms dat de Maya’s geen fantastische ingenieurs waren, omdat ze simpele huizen hadden. Het complexe watersysteem laat zien dat dit niet waar is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd