Massagraf met tientallen paarden in Borgharen

Archeologen hebben in Borgharen een bijzonder massagraf blootgelegd. In het graf liggen 35 tot 50 paarden, wie mogelijk zijn gedood tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568 tot 1648). Er is ook een kans dat de paarden bij de Franse belegering van Maastricht in 1673 het loodje legden.

Nog nooit eerder is er in West-Europa zo’n oud massagraf met paarden ontdekt. “De paarden lagen gestapeld in een greppel”, zegt archeologe Angela Simons van Hazenberg Archeologie. Zij coördineert de opgravingen in het zuidelijk deel van Limburg. “We hebben nagenoeg volledige skeletten blootgelegd. We hebben ook hoefijzers gevonden. Paardentuig is tot nu toe niet aangetroffen.

Dankzij de C14-methode kwamen de wetenschappers achter de leeftijd van de skeletten. Het radioactieve verval van koolstof onthult namelijk hoe oud iets is. De methode is bruikbaar voor materialen tot circa 60.000 jaar oud.

Simons denkt dat er mogelijk een verband is tussen het paardengraf en de vondst van resten van Franse soldaten. Deze werden enkele jaren geleden gevonden nabij de Maasoever in Borgharen. De uniformknopen van de soldaten onthulden de Franse nationaliteit.

De paardenresten worden momenteel nader onderzocht.

Bronmateriaal

ANP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd