Mannen blijven kinderen: de schuld van de vrouw?

  Mannen blijven ergens altijd kinderen: stoer doen met hun auto of opscheppen over hun dure kleding. Wetenschappers hebben nu ontdekt waarom ze kinds blijven: het helpt ze om een partner te vinden.

  Dat mannen zelfs wanneer ze al lang volwassen zijn nog kinderachtige trekjes vertonen, is heel opvallend. De meeste andere dieren zijn wanneer ze volwassen zijn namelijk echt volwassen: ze stoppen met het jongensachtige gedrag. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania vroegen zich af waarom dat onder mensen zo anders is en ze zetten een experiment op.

  Aantrekkelijk
  De onderzoekers stelden een lijst samen die bestond uit karaktereigenschappen die individuen in een partner zoeken. Eerder onderzoek had een lijst met dertien karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld ‘gezond’ en ‘fysiek aantrekkelijk’ opgeleverd. De onderzoekers voegden er daar drie aan toe: ‘speels’, ‘gevoel voor humor’ en ‘vrolijk’. Vervolgens legden ze de lijst voor aan 164 mannen en 89 vrouwen (allemaal tussen de 18 en 26 jaar oud). Zij kregen de opdracht om de karaktereigenschappen te ordenen: hoe belangrijker ze een karaktereigenschap vonden, hoe hoger deze op de lijst moest komen te staan.

  WIST U DAT…

  Resultaten
  Er bleken grote verschillen te zijn tussen wat mannen en vrouwen belangrijk vonden. Bij de vrouwen scoorden ‘gevoel voor humor’, ‘vrolijk’ en ‘speels’ heel hoog: ze stonden respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek. Mannen vonden ‘fysiek aantrekkelijk’ en ‘gezond’ weer veel belangrijker dan vrouwen die eigenschappen vonden.

  Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat vrouwen het speelse gedrag van mannen erg kunnen waarderen. En dat verklaart weer waarom de heren zolang speels blijven. “Speels gedrag is een signaal voor vrouwen dat de man niet agressief is en minder geneigd zal zijn om hen of hun nageslacht iets aan te doen.” Dat mannen speels gedrag van vrouwen minder kunnen waarderen, is volgens de onderzoekers ook logisch. Mannen associëren speels gedrag bij vrouwen met jeugdigheid en dus met het feit dat ze (nog) niet of minder vruchtbaar is.

  Bronmateriaal

  "Playfulness may help adults attract mates, study finds" - PSU.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door madalyn_k (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd