Ogen verraden of u homo, hetero of bi bent

  Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om te achterhalen of iemand hetero of homo is. Ze hoeven daarvoor alleen maar naar de ogen, of beter gezegd: de pupillen, te kijken.

  Wanneer onderzoekers willen achterhalen of u op mannen of vrouwen valt, zijn er nu twee methodes om dat te weten te komen. Of ze vragen het u. Of ze meten hoe opgewonden uw geslachtsdelen worden bij het zien van erotische beelden van een man of vrouw. Maar die methodes hebben nogal wat haken en ogen. Zo kan iemand gemakkelijk liegen over zijn geaardheid. En ook lang niet iedereen vindt het prettig om de geslachtsdelen aan onderzoek te onderwerpen. Met name mensen uit traditionele culturen zullen niet zo snel aan laatstgenoemd onderzoek deelnemen. En daardoor is ook lastig te achterhalen hoe het wereldwijd met de geaardheid van mensen zit; veel mensen onttrekken zich om principiële redenen aan dit onderzoek.

  Nog een manier
  Al lang wordt er echter gespeculeerd dat er nog een manier is om de geaardheid van mensen vast te stellen. En wel door te kijken naar de pupillen. Men vermoedde dat deze vooral groter zouden worden als mensen erotische beelden zien van het geslacht waar ze op vallen. Maar bewijs voor deze stelling bleef uit. Tot nu. Uit experimenten blijkt namelijk dat de aanpak echt werkt, zo meldt het blad PLoS ONE.

  WIST U DAT…

  …liefde en seks in ons brein een latrelatie hebben?

  Experiment
  De onderzoekers lieten proefpersonen erotische filmpjes zien. Terwijl de proefpersonen daarnaar keken, richtten de onderzoekers zich op de pupillen. Zo ontdekten ze dat de pupillen het grootst werden wanneer proefpersonen filmpjes zagen van mensen die ze aantrekkelijk vonden. En zo verraadde de grootte van de pupillen dus op welke mensen deze proefpersonen vielen.

  Anders
  Maar het onderzoek vertelt ons nog veel meer. Zo bleken heteroseksuele mannen vooral grote pupillen te krijgen wanneer ze vrouwen zagen. Als ze mannen zagen, reageerden de pupillen daar veel minder sterk op. Bij heteroseksuele vrouwen was dat anders. Hun pupillen reageerden veel sterker dan de pupillen van heteroseksuele mannen op beelden van hetzelfde geslacht. Dat onderschrijft eerder onderzoek waaruit bleek dat mannen en vrouwen anders op seksualiteit reageren. Dat zou volgens eerdere onderzoek het resultaat zijn van het seksuele gedrag van het andere geslacht. Mannen zijn daarin vooral gericht op het krijgen van een erectie en penetratie. Voor vrouwen is het belangrijk dat ze echt opgewonden zijn, zodat de penis goed naar binnen kan en ze geen pijn ervaren of verwondingen oplopen. Daarom zou de vrouw ook op elke seksuele prikkel reageren: om de kans op verwondingen (die het resultaat kunnen zijn van gedwongen seks, oftewel verkrachting, iets wat gedurende de menselijke evolutie voortdurend voorkwam en -komt) te verkleinen.

  Ook vertelt het onderzoek ons iets over biseksualiteit onder mannen. Sommige mensen dachten dat biseksualiteit onder mannen weinig met seksualiteit, maar meer met romantische ideeën en problemen met de eigen identiteit te maken had. Dat blijkt niet het geval. De pupillen van biseksuele mannen werden aanzienlijk groter bij het zien van erotische filmpjes van mannen en vrouwen: het bewijs dat ze zich fysiek aangetrokken voelen tot beide geslachten.

  Bronmateriaal

  "Pupil dilation reveals sexual orientation in new Cornell study" - Cornell University (via Eurekalert.org)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tom Conger (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd