Mama’s lieveling? Dat is niet zo goed voor je psyche

moeder en kind

Kinderen die zich emotioneel gezien nauw met hun moeder verbonden weten, maken vaker melding van symptomen van depressie.

Wetenschappers bestudeerden 725 volwassen kinderen die deel uitmaakten van 309 families. De moeders van de kinderen waren toen het onderzoek begon tussen de 65 en 75 jaar oud. De families werden twee keer ondervraagd – met een tussenpoos van zeven jaar. Er werd onder meer gekeken naar de emoties van de moeder jegens haar kind (trots, teleurstelling) en gevraagd naar de band tussen moeder en kind.

Uit het onderzoek blijkt dat moeders er regelmatig een lievelingetje op nahouden. Maar dat lievelingetje heeft het nu niet echt gemakkelijk. Zo ervaren lievelingetjes meer spanning tussen zichzelf en andere broers of zussen. Ook voelen ze zich verantwoordelijk voor de emotionele zorg van hun moeder wanneer deze ouder wordt.

“Kinderen die zich emotioneel gezien het nauwst met hun moeder verbonden weten, betalen daar een prijs voor,” vertelt onderzoeker Jill Suitor. “En deze kinderen melden in vergelijking met kinderen die vaak conflicten hebben met hun moeder of kinderen die in de veronderstelling zijn dat hun moeder teleurgesteld in hen is, meer symptomen van depressie.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd