Maakte Julius Caesar meerdere mini-beroertes mee?

caesar

Diverse onderzoekers vermoeden dat Julius Caesar leed aan epilepsie, maar een nieuw onderzoek suggereert nu dat de grote keizer niet leed aan epilepsie, maar meerdere TIA’s (mini-beroertes) doormaakte.

Dat Julius Caesar niet helemaal gezond was, weten we onder meer uit de biografie die Plutarchus over de militaire leider schreef. In die biografie beschrijft Plutarchus dat Caesar tijdens de strijd ineenstortte en van het strijdveld moest worden weggedragen. Plutarchus hield het op een epileptische aanval.

Migraine?
De afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over de gezondheid van Caesar. Sommige onderzoekers stellen dat de klachten van de keizer inderdaad overeenkomen met de klachten die epilepsie-patiënten hebben. Anderen stellen op basis van diezelfde klachten dat Caesar een migraine leed.

Over TIA’s

TIA staat voor Transient Ischaemic Attack. Tijdens een TIA is de bloedtoevoer naar een deel van het brein tijdelijk verstoord. Hierdoor kunnen bepaalde lichaamsfuncties uitvallen. Een TIA (mini-beroerte) onderscheidt zich van een beroerte, doordat de symptomen binnen enkele uren verdwijnen.

Mini-beroerte
En nu komen onderzoekers met een nieuwe verklaring op de proppen. Hij zou meerdere mini-beroertes hebben doorgemaakt. Dat we de oorzaak van Caesars problemen in de hoek van de hart- en vaatziekten zoeken, is nieuw. Eerder sloten onderzoekers hart- en vaatziekten altijd uit, omdat Caesar verder tijdens zowel privé als aan de Romeinse staat gerelateerde aangelegenheden een gezonde indruk maakte.

Andere persoonlijkheid
Maar onderzoekers schrijven nu in het blad Neurological Sciences dat Caesar bij nader inzien op verschillende momenten symptomen vertoonde die niet door epilepsie verklaard kunnen worden. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat de persoonlijkheid van Caesar tegen het eind van zijn leven veranderde. Dat kan zijn gekomen door beschadigingen die hij door de TIA’s in zijn hersenen opliep. Ook zijn duizeligheid waardoor hij op latere leeftijd niet op kon staan als de senatoren hem eer bewezen, zou door TIA’s te verklaren zijn.

Bovendien wijzen de onderzoekers erop dat zowel de vader als grootvader van Caesar een plotselinge dood stierven. Mogelijk leden zij ook aan een hart- en vaatziekte. Dat zou erop kunnen wijzen dat het in de genen zat en kunnen verklaren waarom Caesar ondanks het Mediterrane dieet – dat goed is voor het hart en de vaten – een hart- en vaatziekte ontwikkelde.

Bronmateriaal

"Has the diagnosis of a stroke been overlooked in the symptoms of Julius Caesar?" - Neurological Sciences
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Bossi (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd