Eerste foto’s van verloren gewaande apensoort gemaakt

primaat

Voor het eerst hebben onderzoekers een close-up foto gemaakt van de zeer zeldzame primaat Piliocolobus bouvieri. De foto is extra bijzonder, omdat velen dachten dat de primaat inmiddels was uitgestorven.

De onderzoekers maakten de foto’s in het woud van Congo. “Onze foto’s zijn een wereldprimeur en bevestigen dat de soort niet is uitgestorven.” vertelt onderzoeker Lieven Devreese.

Close-up
Devreese en zijn collega Gaël Elie Gnondo Gobolo trokken in februari de bossen van Congo in en lieten zich daarbij leiden door de expertise van de lokale bevolking. En dat wierp zijn vruchten af: ze stuitten op een groep Piliocolobus bouvieri en slaagden er onder meer in een close-up foto te maken van een moeder en haar jong.

Uitgestorven
De soort werd in 1887 voor het eerst beschreven en is alleen bekend van een aantal in het museum opgeslagen exemplaren die meer dan honderd jaar geleden werden verzameld. De laatste (ongeverifieerde) waarnemingen van de aap in het wild, stammen alweer uit de jaren zeventig en velen gingen er dan ook vanuit dat de primaat inmiddels was uitgestorven.

P. bouvieri wordt ernstig bedreigd door de groeiende vraag naar vlees van wilde dieren. De soort vlucht doorgaans niet weg van mensen, maar kijkt vanuit de bomen op ze neer, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn voor jagers. De groep P. bouvieri die de onderzoekers nu ontdekt hebben, leeft in een nationaal park en wordt dus beschermd tegen bedreigingen als houtkap, landbouw en de aanleg van wegen, stuk voor stuk factoren die ook de jacht op de dieren bevorderen.

Bronmateriaal

"Critically Endangered Monkey Photographed In Congo’s Newest National Park, Ntokou-Pikounda" - WCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lieven Devreese.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd