Maagband leidt tot depressie

Wetenschappers concluderen dat een maagverkleining door middel van een maagband op termijn tot depressie leidt. Mensen met een maagband zijn namelijk niet langer in staat om hun emoties en stress weg te eten en weten niet hoe ze anders met deze spanningen om moeten gaan.

De onderzoekers volgden 25 patiënten tussen de 30 en 58 jaar oud nadat zij een maagverkleining hadden ondergaan. Alle patiënten gingen er qua fysieke gezondheid op vooruit, maar de meerderheid had last van psychische problemen. Ze hadden moeite met de veranderingen die ervoor zorgden dat ze nog wel het verlangen voelden om te eten, maar niet meer zoveel konden nuttigen. Bovendien was het verlies van de mogelijkheid om emoties weg te eten moeilijk te verteren.

“Onze resultaten tonen aan dat het hebben van een maagband niet als een simpele optie moet worden gezien als het gaat om het verliezen van gewicht,” meent onderzoeker Andrew Johnson. “Deze operatie heeft een sterke psychologische en fysieke impact en we hebben ontdekt dat reguliere psychologische hulp nodig is om mensen te leren hoe ze om dienen te gaan met de realiteit van de maagband.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd