Liposuctie: vet komt op andere plekken terug

Liposuctie werkt alleen lokaal, zo blijkt uit onderzoek. Het vet blijft op de behandelde plek weg, maar komt op andere plaatsen terug.

De onderzoekers verzamelden een aantal vrouwen die geen obesitas hadden en lieten ze liposuctie ondergaan. Er werd vet weggehaald bij de dijen en de onderbuik. Een aantal vrouwen onderging geen liposuctie, maar kregen te horen dat ze na de studie – als ze dan nog wilden – alsnog (met korting) liposuctie mochten ondergaan.

Terug
De onderzoekers bleven de vrouwen ook na de operatie goed in de gaten houden. En ze zagen hoe het vet terugkwam. Niet direct, maar na een jaar. En het vet kwam niet op dezelfde plek terug: nee, elders. Vaker in de bovenbuik, rondom de schouders en triceps.

WIST U DAT…

…blauwe bessen afrekenen met vet?

Moeder Natuur
Zelfs proefpersonen bij wie maar heel weinig vet was weggehaald, kregen het weer terug. Ergens is dat logisch, zo stellen experts. Het lichaam verdedigt vet. En als er vet verloren gaat, doet het lijf er alles aan om het weer terug te krijgen. “Het is weer zo’n hoofdstuk uit het ‘Je kunt Moeder Natuur niet voor de gek houden-verhaal’,” merkt expert Rudolph Leibel op. Wanneer vetcellen verloren gaan, maakt ons lichaam direct nieuwe aan. Waarschijnlijk lopen de cellen bij liposuctie zo’n schade op dat dat op dezelfde plaats niet meer lukt. Daarom gaat ons lijf op andere plekken vet aanmaken.

Toch waren de vrouwen die voor de studie liposuctie hadden ondergaan blij met het resultaat, zo benadrukken de wetenschappers. Ze wilden op specifieke plekken van het vet af en dat was gelukt. En van de vrouwen uit de controlegroep die liposuctie beloofd was, koos de helft er ondanks de resultaten toch voor om vet weg te laten halen.

Bovenstaande foto is gemaakt door James C. Mutter (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd