Levende haai is miljoenen waard

Onderzoek toont aan dat levende haaien veel meer geld opleveren dan dode exemplaren.

Het klinkt misschien als een open deur: een haai levert levend meer op dan dood. Natuurlijk is een levende haai mooier, natuurlijker en belangrijk voor het ecosysteem. Maar de wetenschappers besloten nu eens uit te zoeken hoeveel geld een dode en een levende haai nu precies opleveren.

Palau
Ze richtten zich op Palau. Nabij dit land houden zich heel wat haaien op en die trekken enorm veel toeristen. Uit het onderzoek wordt echter pas duidelijk hoe groot de bijdrage van de haaien is. Eén enkele haai kan in zijn leven ongeveer 2 miljoen dollar bijdragen aan de economie van Palau, zo concluderen de onderzoekers. Dat is veel meer dan een haai dood oplevert.

WIST U DAT…

Veel geld
Jaarlijks levert het duiken naar haaien de economie van Palau zo’n achttien miljoen dollar op. Aan inkomens wordt er met dank aan de haaien ongeveer 1,2 miljoen dollar uitgedeeld. En ook de overheid vaart er wel bij: er wordt flink wat toeristenbelasting geheven.

Jaarlijks worden er naar schatting 75 miljoen haaien gedood. Vissers verdedigen dat door te stellen dat de economie een klap krijgt als er niet meer op haaien gejaagd mag worden. Maar dit onderzoek toont aan dat een economie juist gebaat is bij levende haaien, zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd