Lichtste handprothese ooit ontwikkeld

handprothese

Wetenschappers van de TU Delft ontwikkelden de lichtste handprothese tot nu toe. Dit is goed nieuws voor mensen die hun handprothese nauwelijks gebruiken, omdat deze te zwaar is of te weinig functioneel voordeel biedt.

Het lichter maken van de handprothese is de eerste prioriteit. “De prothese moet mooi zijn om te zien, comfortabel om te dragen en moet gemakkelijk te bedienen zijn”, vertelt onderzoeker Gerwin Smit van de TU Delft. Hij promoveert vandaag op dit onderwerp aan de universiteit. “Mijn doel was het ontwerpen en testen van een lichtgewicht en mechanisch efficiënte lichaamsbekrachtigde handprothese met scharnierende vingers. Een lage massa verbetert het comfort; mechanische efficiëntie zal de benodigde bedieningskracht verlagen en het bedieningscomfort verhogen. Ook zal de hand hierdoor harder kunnen knijpen. De scharnierende vingers maken het mogelijk om zowel de pincetgreep als de cilindergreep te vormen. Hierdoor kan een breed scala aan verschillende objecten worden vastgehouden.”

Behoefte
Op dit moment is er veel behoefte aan een verbeterde handprothese. Maar liefst 27% van de handprothesedragers gebruikt de prothese niet actief. 20% draagt zelfs helemaal geen prothese. “Daar zijn verschillende redenen voor,” zegt Gerwin Smit. “Bijvoorbeeld het lage draagcomfort (te zwaar, te warm), te weinig functioneel voordeel en een gebrek aan sensorische feedback.”

Goed alternatief
Smit vergeleek de bestaande handprotheses en kwam met een goed alternatief: een lichaamsbekrachtigde handprothese met scharnierende vingers, hydraulisch aangestuurd met miniatuur cilinders die zo klein zijn dat ze in een vinger passen. De hand wordt bediend door subtiele bewegingen van de schouder en de bovenarm via een schouderbandage. Dit is door de gebruiker snel aan te leren.

Delft Cylinder Hand
De door Smit ontwikkelde prothese heet de Delft Cylinder Hand. Voor gebruikers is deze prothese ideaal te gebruiken. Schrijven of een pincet gebruiken? Geen enkel probleem. “De Delft Cylinder Hand weegt minder dan 217 gram”, vertelt Smit. “Dat is ruim vijftig procent lichter dan de lichtste elektrische prothese. De knijpkracht is groter dan 30 Newton. De gebruiker hoeft veel minder energie te leveren om de hand te bedienen dan bij de huidige lichaamsbekrachtigde handen. En ook de kosten liggen niet hoger dan bij elektrische protheses.’

Binnen vijf jaar op de markt
Veel voordelen dus! Wanneer kunnen handprothesegebruikers overstappen op de Delft Cylinder Hand? Binnen vijf jaar, verwacht Smit. Eerst zal de prothese grondig getest gaan worden.

Bronmateriaal

TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd