Lichtste sterrenstelsel heeft slechts duizend sterren

  dwergstelsel

  Wetenschappers hebben het lichtste sterrenstelsel ooit gevonden. Segue 2 heeft slechts duizend sterren, die bij elkaar gehouden worden met een klodder donkere materie.

  “Het vinden van een sterrenstelsel zo klein als Segue 2 is als het vinden van een olifant kleiner dan een muis”, vertelt kosmoloog James Bullock van de universiteit van Californië. Wetenschappers zijn al een tijd op zoek naar een soort sterrenstelsel als Segue 2. “Het was een moeilijke puzzel. Als we zo’n dwergstelsel niet zouden vinden, dan zou er iets niet kloppen aan onze theorieën over hoe structuren ontstaan in het heelal.”

  Segue 2 werd in 2009 gevonden as onderdeel van de Sloan Digital Sky Survey. In eerste instantie werd het dwergstelsel zwaarder geschat. Nu hebben krachtige telescopen, zoals de Keck-telescopen, het satellietstelsel van de Melkweg beter geobserveerd. Wat blijkt: Segue 2 is als een vlo in vergelijking met het reusachtige Melkwegstelsel. Segue 2 schijnt even fel als 900 zonnen bij elkaar; de Melkweg is 20 miljard keer helderder.

  Wetenschappers denken dat Segue 2 het topje van de ijsberg is. Er zijn waarschijnlijk duizenden dwergstelsels zoals Segue 2 – en kleiner! – in de buurt van de Melkweg. Het zal echter lastig zijn om al deze dwergstelsels op te sporen, omdat ze amper op te merken zijn.

  De foto bovenaan dit artikel is geen foto van Segue 2. Er is namelijk geen beeldmateriaal van dit dwergstelsel.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd