Wanneer vrouwen zwanger zijn, reageren ze sterker op muziek. Ze vinden het veel uitgesprokener mooi of onprettig en ook hun bloeddruk verandert sterker wanneer muziek klinkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
Onderzoekers verzamelden een groep vrouwen – waaronder ook enkele zwangere vrouwen – en lieten ze korte fragmenten muziek horen. Sommige van deze fragmenten muziek waren aangepast, zodat ze minder plezierig waren om naar te luisteren. De zwangere vrouwen bleken de muziek ietsje anders te beoordelen dan vrouwen die niet zwanger waren. Zo vonden ze de prettige muziek prettiger en de minder prettige muziek aanzienlijk minder prettig dan de vrouwen die niet zwanger waren.
Bloeddruk
Ook de bloeddruk van zwangere vrouwen reageerde sterker op de muziek dan die van niet-zwangere vrouwen. Hun bloeddruk daalde duidelijk wanneer ze dissonante muziek hoorden, maar steeg wanneer dissonante muziek achteruit werd afgespeeld. “Dus onplezierige muziek veroorzaakt – in tegenstelling tot sommige andere stressfactoren – niet altijd een stijging van de bloeddruk,” stelt onderzoeker Tom Fritz. “In plaats daarvan is de reactie van het lichaam net zo dynamisch als de muziek zelf.”
Prikkel
Het onderzoek suggereert dat muziek zwangere vrouwen extra prikkelt. “Elke akoestische manipulatie van de muziek beïnvloedde de zwangere vrouwen sterker dan vrouwen die niet zwanger waren.”
De grote vraag is natuurlijk waarom het lichaam van zwangere vrouwen zo sterk op muziek reageert. De onderzoekers vermoeden dat het ongeboren kind ‘werkt’ aan zijn muziekperceptie door de intense fysieke reactie die de moeder op muziek vertoont, te observeren. Eerder onderzoek toonde al aan dat de hartslag van een foetus van 28 weken oud verandert wanneer een bekend liedje klinkt. Vanaf 35 weken veranderen zelfs de bewegingen van de foetus als deze een bekend liedje hoort.