Leunen beïnvloedt uw beslissing

Wetenschappers hebben ontdekt dat een beetje naar links leunen een vrij grote invloed kan hebben op uw keuzes.

Wij mensen vertellen onszelf graag dat de beslissingen die we nemen heel rationeel zijn. Maar het bewijs dat dat niet klopt, stapelt zich steeds verder op. Tal van factoren blijken ons onbewust te beïnvloeden. En wetenschappers hebben weer zo’n nieuwe factor gevonden, zo is binnenkort in het blad Psychological Science te lezen.

Groot en klein
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat we grote cijfers met rechts associëren en kleine cijfers met links. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit bedachten dan ook dat links en rechts mogelijk ook invloed hadden op schattingen die mensen doen.

WIST U DAT?

Studenten
Ze namen de proef op de som met 33 studenten. Deze werden op een Wii Balance Board gezet. Dat Board stond een beetje schuin waardoor de studenten iets naar links of rechts leunden. Sommige studenten stonden echt recht. Vervolgens kregen de proefpersonen vragen voorgeschoteld waarbij ze een schatting moesten doen. Op een scherm zagen de studenten hun eigen houding, maar deze was altijd recht ook al was dat in werkelijkheid niet zo.

Schatten
De proefpersonen kregen vragen als: ‘Hoeveel kleinkinderen heeft koningin Beatrix?’ en ‘Hoe hoog is de Eiffeltoren?’ De studenten die iets naar links leunden, kwamen met lagere schattingen dan de studenten die naar rechts leunden of rechtop stonden. Er zat geen verschil tussen de mensen die naar rechts leunden of rechtop stonden.

De onderzoekers benadrukken dat onze houding niet onze kennis verandert. Wanneer de proefpersonen het antwoord op de vraag exact hadden geweten, hadden ze dat antwoord niet aangepast. Maar als we moeten schatten, kan de houding blijkbaar nog wel wat aan onze keuze voor een antwoord veranderen.

Bronmateriaal

"Which way you lean -- physically -- affects your decision-making" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Der Bettler (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd