Daarom gaat kiekendief als vrouw verkleed

Sommige mannelijke bruine kiekendieven hebben precies hetzelfde verenkleed als vrouwtjes. En dat is niet voor niets, zo blijkt.

Over het algemeen zijn mannelijke en vrouwelijke bruine kiekendieven redelijk uit elkaar te houden. Maar er zijn bruine kiekendieven die sprekend op een vrouwtje lijken, terwijl het mannetjes zijn. Ze zijn bruin, maar hebben witte koppen en schouders.

Veertig procent
Deze mannetjes imiteren vrouwtjes eigenlijk hun hele leven door. En het zijn heus niet zomaar enkele mannetjes die dat doen. Maar liefst veertig procent van de bruine kiekendieven in één populatie kan als vrouw verkleed gaan. Onderzoekers bedachten dan ook dat de vogels daar wel een hele goede reden voor moesten hebben.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs nog de restanten van een enorme vogel hebben ontdekt?

Waarom?
Ze bestudeerden de vogels en hun gedrag naar elkaar toe. En dat levert opvallende resultaten op, zo meldt Biology Letters. De mannetjes die zich verkleden als vrouw hoeven niet zo veel agressie van ‘echte’ mannetjes te verwachten. En omdat deze verklede mannetjes niet bang hoeven te zijn voor agressieve soortgenoten hebben ze meer tijd om zich in te laten met de dames en voor nageslacht te zorgen.

Misschien goed om te weten: de verklede bruine kiekendieven zien er niet alleen uit als vrouwtjes. Ze gedragen zich ook als zodanig. Dat betekent dat ze andere vrouwtjes aanvallen en andere mannetjes met rust laten. Verklede mannetjes onderling gaat ook niet zo lekker: zij willen elkaar ook nog wel eens aanvallen.

Verkleed mannetje valt een door de onderzoekers gefabriceerd verkleed mannetje aan. Foto: Audrey Sternalski.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Why Some Male Marsh Harriers Dress in Drag" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Curtis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd