Eye in the sky: lensvormig sterrenstelsel gluurt op 44 miljoen lichtjaar afstand

De ruimtefoto van de week toont het lensvormige sterrenstelsel NGC 6684. Zoek je de spiraalarmen? Dan kun je lang turen, want die zijn er niet!

Lensvormige sterrenstelsels lijken op grote ogen. Ze hebben hun interstellair medium opgebruikt. Dit betekent dat de meeste materie tussen de sterren in een sterrenstelsel zijn verdwenen. Hierdoor kennen lensvormige sterrenstelsels weinig stervorming. Je vindt er voornamelijk oudere sterren. Wist je trouwens dat ongeveer dertien tot vijftien procent van alle sterrenstelsels in ons universum lensvormig is?

NGC 6684 is 44 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd en bevindt zich in het zuidelijke sterrenbeeld Pauw. Het sterrenstelsel heeft geen donkere stofbanen, waardoor het hemellichaam er vaag en enigszins spookachtig uitziet. Hieronder zie je de fraaie Hubble-foto van het object.

Wetenschappers gebruiken de Hubble-telescoop om alle sterrenstelsels in de buurt van de aarde te fotograferen. Voordat deze ‘volkstelling’ begon, was ruwweg 75% van alle sterrenstelsels op minder dan 32,6 miljoen lichtjaar van de aarde door Hubble vastgesteld. Dit percentage is nu aanzienlijk hoger. Het doel is om alle 153 ontbrekende sterrenstelsels te kieken. NGC 6684 ligt net buiten de zone van 33 miljoen lichtjaar, maar is toch meegepakt door de onderzoekers.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Portrait of a Ghostly Galactic Peacock" - ESA/Hubble
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd