Vanaf vandaag verzamelen wetenschappers weer data met CERN’s Large Hadron Collider. Een unieke gebeurtenis, want het project heeft 27 maanden stilgelegen. Daarnaast vinden er voor het eerst botsingen plaats waarbij zo’n 13 tera-elektronvolt (TeV) aan energie vrijkomt.
In 2013 werd het Higgs-deeltje gevonden. Dit gebeurde bij botsingen van zo’n 8 TeV. Wetenschappers hopen dat bij de energierijkere botsingen meer exotische deeltjes vrijkomen, waardoor zij hun ideeën over het universum kunnen toetsen.
De grootste ter wereld
De Large Hadron Collider is de grootste deeltjesversneller ter wereld. De Large Hadron Collider is simpel gezegd niet veel meer dan een 27 kilometer lange ring. In die ring worden protonen versneld, waardoor ze bijna de lichtsnelheid bereiken. Vervolgens botsen de deeltjes op elkaar. Wanneer protonen botsen, ontstaan nieuwe deeltjes. Sommige van die deeltjes zijn de wetenschappers nog onbekend. Gehoopt wordt dat deze onbekende deeltjes ons meer inzicht kunnen geven in hoe het universum in elkaar steekt.
Tweede run
Vandaag om 10:40 uur startte de tweede ‘run’, zoals wetenschappers het noemen. De Large Hadron Collider zal de komende drie jaar 24 uur per dag en zeven dagen per week operationeel zijn. “De ontdekking van het Higgs-boson was het hoogtepunt van Run 1”, zegt professor Nicolo de Groot van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Nu kunnen we het Higgs-deeltje verder uitpluizen en zoeken naar de deeltjes waar donkere materie uit bestaat. We slaan een nieuwe weg in en hopen iets volledig onverwachts te vinden.”
Antimaterie
Het Higgs-deeltje was het laatste puzzelstukje van de puzzel van het standaardmodel. Dit is de theorie die de elementaire deeltjes beschrijft waaruit al het zichtbare in ons heelal is opgebouwd. Toch voelen onderzoekers de drang om dit standaardmodel verder uit te pluizen. “We hopen dieper in de kwantumstructuur van de natuur te kijken”, vertelt professor Marcel Merk van de Vrije Universiteit Amsterdam. “Het is nog steeds een mysterie waarom antimaterie in ons universum ontbreekt. Hopelijk vinden we deeltjes die hier een antwoord op geven.”
Oerknal
Het uiteindelijke doel van de Large Hadron Collider is om de omstandigheden kort na de oerknal na te bootsen, zodat we meer leren over de ontstaansgeschiedenis van alles om ons heen.