Chimpansees kunnen eten koken, maar waarom doen zij dit niet?

chimpansee

Niet alleen de mens, maar ook de chimpansee beschikt over de juiste mentale capaciteiten om te koken. Onderzoekers beweren dat het vermogen om te koken diepgeworteld is en in een gezamenlijke voorouder is ontstaan.

Koken lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt. Zelfs het koken van een ei vergt het nodige van je brein. Waar andere dieren eten verzamelen en vrijwel direct opeten, kan de mens voedsel bewaren en koken.

Dr Felix Warneken van de Harvard universiteit voerde een reeks experimenten uit om te zien of chimpansees kunnen koken. Uiteraard kun je een aap geen zak met boodschappen voorschotelen en verwachten dat je een heerlijke maaltijd geserveerd krijgt. Warneken focuste zich daarom voornamelijk op de individuele cognitieve eigenschappen die chimpansees nodig hebben om te kunnen koken.

Experiment
Ten eerste testten Warneken en zijn collega’s of chimpansees gekookt voedsel verkozen boven rauw voedsel. In een tweede experiment keken de onderzoekers of chimpansees het geduld hadden om te wachten totdat rauw voedsel gekookt was. In de derde test kregen chimpansees een doos met rauw eten. De wetenschappers waren benieuwd of de apen deze doos zouden ruilen voor een doos met gekookt voedsel. Wat blijkt: de chimpansees slaagden in alle gevallen voor de experimenten.

Waarom koken ze niet?
Chimpansees hebben aanleg om te koken. Waarom doen ze niets met deze vaardigheden? Volgens Warneken komt dit omdat chimpansees geen vuur kunnen beheersen. De Homo erectus was de eerste mensachtige die in staat was om een vuurtje te stoken. Een tweede reden waarom chimpansees niet koken is omdat ze niet voldoende sociale vaardigheden hebben. Een chimpansee vertrouwt anderen in zijn eigen groep niet en dat is tijdens het koken erg lastig, want er moet toch iemand het voedsel bereiden. De veiligste manier om eten voor jezelf te houden is om het simpelweg direct te verorberen.

Het eerste stoofpotje
De vaardigheid om te koken ontstond vijf tot zeven miljoen jaar geleden in een gemeenschappelijke voorouder. De mens startte pas later met koken, namelijk 300.000 tot 400.000 jaar geleden, kort na de ‘uitvinding’ van het vuur. Toch is het heel goed mogelijk dat onze voorouders al eerder gekookt voedsel verorberden, bijvoorbeeld dieren die omkwamen in een bosbrand.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd