Enge film schaadt het kinderbrein niet

televisie

Onthoofdingsbeelden van IS, gruwelijke scenes uit horrorfilms en bloederige operaties. Wie van het ene televisiekanaal naar het andere zapt, krijgt soms angstaanjagende beelden te zien. Wat is het effect hiervan op kinderen? Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de impact niet heel groot is.

Kinderen in Nederland en België kijken gemiddeld twee uur per dag televisie. Dat is veel meer dan decennia geleden. Daarnaast blijkt kinderen tegenwoordig meer angsten hebben dan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Is er een verband?

Dood en verder in kinderfilm

Personages in een kinderfilm hebben een 2,5 keer grotere kans om het loodje te leggen dan in films voor volwassenen. Ouders van belangrijke personages in animatiefilms voor kinderen blijken een maar liefst vijf keer grotere kans te hebben om te sterven dan de ouders van belangrijke personages in films voor volwassenen. Animatiefilms zijn broeinesten van moord en chaos en laten een diepe indruk achter op kinderen.mustafa

Nee, zo schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke blad Human Communication Research. “Uit ons onderzoek blijkt dat een enge film een kleine invloed heeft op het welzijn van een kind”, zegt professor Andy Field van de universiteit van Sussex. “De meeste kinderen worden niet of nauwelijks door de beelden beïnvloed.” Field en zijn collega’s analyseerden 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar televisiegebruik en angst.

Advies op maat
Volgens Field is het te makkelijk om de toenemende blootstelling aan televisiebeelden als oorzaak van psychische problemen te noemen. Hij is van mening dat voornamelijk angstige of introverte kinderen minder veerkrachtig zijn wanneer ze enge televisiebeelden voor hun kiezen krijgen. “We moeten erachter komen waarom bepaalde kinderen wel worden beïnvloed en andere kinderen niet, want dan kunnen we ouders advies op maat geven”, vervolgt Field. “Het heeft geen zin om tegen alle ouders te zeggen dat enge films slecht zijn voor kinderen, omdat onze analyse aantoont dat dit in veel gevallen niet klopt.”

Labelen
Een ander aandachtspunt is dat content over psychologische problemen of fobieën soms heftiger binnenkomt bij kinderen dan gewelddadige beelden. Toch worden enge films en gewelddadige series gelabeld met 12+ of 16+, terwijl documentaires over fobieën voor alle leeftijden zijn. Onterecht, zo concludeert Field.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd