De LHC maakt een lange neus naar zijn broertje Tevatron: de deeltjesversneller heeft de meeste botsingen per seconde gemaakt.
Tevatron zette vorig jaar de toon door toen een record te vestigen: de meeste deeltjes per seconde met elkaar in botsing brengen. De LHC doet er nu een schepje bovenop en is nu zelf weer de recordhouder. De LHC wist stralen met een veel grotere intensiteit te laten botsen.
Succes
Maar het gaat verder dan een competitie, zo benadrukt Rolf Heuer van CERN: de organisatie achter de LHC. “De intensiteit van de stralen is de sleutel tot het succes van de LHC, dus dit is een belangrijke stap. Een hogere intensiteit betekent meer gegevens en meer gegevens betekent een grotere kans op ontdekkingen.”
WIST U DAT…
Higgs-deeltje
Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? In de LHC worden deeltjes met elkaar in botsing gebracht. Het ultieme doel is het nabootsen van de Big Bang en het vinden van nieuwe deeltjes en dan in het bijzonder het Higgs-deeltje: het deeltje dat het hele systeem van deeltjes rechtvaardigt. Velen denken dat niet Tevatron, maar enkel de LHC sterk genoeg is om het deeltje te vinden. En ze kunnen wel eens gelijk krijgen. Tijdens de geslaagde recordpoging van de LHC werden elke seconde miljoenen deeltjes met elkaar in botsing gebracht.
De LHC heeft nog tot 2012 om het Higgs-deeltje of in ieder geval sporen van het bestaan ervan te vinden. Ambities hebben de wetenschappers van CERN nog genoeg. Zo willen ze nu botsingen laten plaatsvinden met een energie van 14 tera-elektronvolt (even ter vergelijking: dat is 99,99 procent van de snelheid van het licht). We gaan dan ook ongetwijfeld nog een hoop horen van de deeltjesversneller.
Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Lucas Taylor en laat zien hoe deeltjes met elkaar in botsing komen.