Pijnstillers en antidepressiva: een slecht idee

Onderzoek toont aan dat pijnstillers als aspirine antidepressiva als prozac een stuk minder effectief maken.

Het resultaat is nogal verrassend. Ontstekingen verergeren of veroorzaken depressies. Het aanpakken ervan zou de symptomen van depressie moeten wegnemen of verminderen, zo beredeneerden de onderzoekers. Maar het tegendeel blijkt waar.

Experiment
De wetenschappers gaven een groep depressieve muizen zowel antidepressiva als pijnstillers. Een tweede groep kreeg enkel antidepressiva. De eerste groep reageerde minder goed of zelfs helemaal niet op de antidepressiva.

WIST U DAT…

autobiografisch schrijven goed werkt tegen depressies?

Mensen
De onderzoekers vroegen zich af of dit resultaat ook bij mensen optreedt en bestudeerden de gegevens van 4000 patiënten. Van de mensen die antidepressiva en pijnstillers slikten, had maar 45 procent baat bij de antidepressiva. Bij de mensen die alleen pilletjes tegen de depressie slikten, was dat 55 procent.

Nader onderzoek
Het onderzoek verklaart deels waarom de één wel en de ander niet gebaat is bij antidepressiva. Nader onderzoek is noodzakelijk. Zo zou het kunnen dat mensen die pijnstillers en antidepressiva slikken simpelweg een ernstigere depressie hebben, omdat pijn de depressie verergert. Maar als uit nader onderzoek blijkt dat antidepressiva en pijnstillers echt niet samengaan, zullen patiënten die antidepressiva en stelselmatig pijnstillers slikken een andere oplossing moeten zoeken. Wellicht moeten artsen een afweging maken: is de pijn of de depressie erger?

Onbekend
Of het uitmaakt of iemand dagelijks pijnstillers slikt of zo af en toe een aspirientje neemt, is niet helemaal duidelijk. Waarom de pijnstillers en antidepressiva niet samengaan, is tevens onbekend. Wellicht voorkomen de pijnstillers dat de werkende stofjes van de antidepressiva het brein bereiken.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd