‘IQ-test gaat voor deel over motivatie’

Een IQ-test gaat niet alleen over intelligentie. Nieuw onderzoek toont aan dat de motivatie om de test goed te maken ook een belangrijke rol speelt.

Het IQ blijkt veel te kunnen vertellen over hoe het leven van iemand verloopt. Mensen met een hoger IQ doen het beter op school, verdienen beter en leven langer. Nieuw onderzoek toont nu aan dat dat alles niet per se te maken heeft met intelligentie. Een hogere score tijdens een IQ-test komt grotendeels voort uit de motivatie.

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment met 2000 mensen. De proefpersonen kregen een IQ-test voorgelegd. Een deel van de proefpersonen kreeg te horen dat ze een beloning kregen als ze hoog scoorden. Die beloningen liepen uiteen van één tot tien dollar of meer.

WIST U DAT…

Effect
Het effect van het geld op de IQ-score was groot. Een geldbedrag zorgde ervoor dat proefpersonen zo’n tien punten hoger scoorden. Als dat geldbedrag heel hoog was, werd dat zelfs twintig punten.

Onderwijs
De onderzoekers bestudeerden ook de gegevens uit een eerder onderzoek waar 500 jongens aan deelnamen. Hun IQ en motivatie was in de jaren ’80 vastgelegd en toen de jongens 24 waren, werd gekeken hoe ze er nu voorstonden. Motivatie bleek een belangrijke factor te zijn voor een hoge score in de IQ-test en voor het succes van de proefpersonen. Verschillen in motivatie verklaarden in 84 procent van de gevallen ook de verschillen tussen het succes van de jongens op het gebied van werk en inkomen. De verschillen in motivatie verklaarden echter maar voor 25 procent de verschillen tussen de schoolcijfers van de jongens. Dat bewijst dat intellect toch nog een belangrijke rol speelt in de IQ-test en in de schoolresultaten.

De onderzoekers concluderen dat motivatie naast intelligentie zeer belangrijk is. Kinderen die heel slim en getalenteerd zijn, hebben daar alleen iets aan als ze ook gemotiveerd zijn. Een belangrijke les voor onderwijzers. Ook kinderen die niet zo intelligent zijn, kunnen tot enorme hoogte reiken als ze maar gemotiveerd kunnen worden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Andrew Mason (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"What Does IQ Really Measure?" - Sciencemag.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd