Kunstmatige intelligentie kan net zo goed als radiologen borstkanker detecteren

Het kan mogelijk een nieuw wapen zijn in de strijd tegen deze nare ziekte.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ondanks belangrijke verbeteringen in behandelmethodes, overlijden er nog steeds per jaar zo’n 500.000 vrouwen wereldwijd aan de ziekte. Bevolkingsonderzoeken moeten helpen om borstkanker vroeg te detecteren, zodat het aantal vrouwen dat eraan overlijdt teruggedrongen wordt. Echter moeten er tijdens deze bevolkingsonderzoeken enorm veel vrouwen gescreend worden. En hierbij kunnen radiologen wel wat hulp gebruiken. Zeker in sommige landen met een tekort aan radiologen die zich op borstkanker concentreren. En wellicht dat kunstmatige intelligentie hierbij uitkomst kan bieden.

Dieren

In de strijd tegen kanker kijken onderzoekers ook naar hoe vaak de ziekte bij sommige dieren voorkomt. En daaruit blijkt dat olifanten vrij goed bestand zijn tegen de ziekte. Ook walvissen, vleermuizen en naakte molratten krijgen zelden kanker. Door te gaan begrijpen waarom zij minder gauw kanker krijgen, kunnen er misschien wel manieren worden gevonden om de ziekte ook bij mensen een halt toe te roepen.

Mammografie
Tijdens het bevolkingsonderzoek worden er van de borst digitale röntgenfoto’s gemaakt. Dit wordt ook wel mammografie genoemd. In de nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute, waren de onderzoekers benieuwd of ook computers in staat zouden zijn om borstkanker op deze foto’s te herkennen. En dus vergeleken de onderzoekers de prestaties van een KI-computer met die van 101 radiologen.

Examens
In totaal werden er 2.652 examens beoordeeld, waarvan 653 mammogrammen borstkanker vertoonden. De examens werden zowel door de KI-computer, als door 101 onafhankelijke radiologen beoordeeld. En de resultaten laten zien dat de KI-computer niet onderdoet voor een ervaren radioloog. Zo blijkt dat zowel de computer, als de radiologen een 95% betrouwbare diagnose verschaffen. Dit betekent dat de KI-computer de radioloog kan evenaren als het aankomt op de detectie van borstkanker.

“Het was interessant om te zien dat KI-systemen het niveau kunnen bereiken van radiologen,” zegt onderzoeker Ioannis Sechopoulos. “En niet alleen dat, ze evenaren de prestaties van ervaren radiologen die een aanzienlijk deel van hun tijd besteden aan het lezen van mammogrammen.” Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, stellen de onderzoekers dat er nog wel meer onderzoek nodig is voordat KI-computers daadwerkelijk ingezet gaan worden.

Bronmateriaal

"Study finds robots can detect breast cancer as well as radiologists" - Oxford University

Afbeelding bovenaan dit artikel: marijana1 / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd