Israëlische maanlander Beresheet maakt een selfie met de aarde

Op het moment suprême was de lander 37.600 kilometer van onze planeet verwijderd.

Beresheet is de eerste private lander die onderweg is naar de maan. Een buitengewone prestatie. En daar hoort natuurlijk een selfie bij. De Israëlische maanlander kiekte zichzelf op een afstand van 37.600 kilometer van de aarde.

Foto
Op de voorgrond pronkt de trotse maanlander met de Israëlische vlag. Op de vlag is de tekst ‘am Ysrael chai’ geschreven, wat ‘het volk van Israël leeft’ betekent. Achter de maanlander doemt de aarde op. En als je goed kijkt kun je zelfs Australië op de foto herkennen.

Selfie van de Israëlische maanlander Beresheet met de aarde. Afbeelding: SpaceIL

Lancering
Beresheet werd bijna twee weken geleden gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De lander liftte mee op een Falcon 9-raket waarmee gelijktijdig een satelliet werd afgeschoten. Sindsdien koerst de lander af op de maan, waar hij naar verwachting volgende maand pas gaat aankomen. Eerst maakt de lander namelijk wat rondjes rond de aarde. Op die manier gebruikt Beresheet de zwaartekracht van onze planeet om zichzelf voor te stuwen. Vervolgens zal de lander aan de zwaartekracht van de aarde ontsnappen en zich door die van de maan laten vangen.

Probleempje
Vorige week stuitte de maanlander echter op een probleempje. Zo bleek dat de computer aan boord van het ruimtevaartuig zichzelf onverwachts had gereset. Hierdoor kon een geplande manoeuvre van het vaartuig helaas niet doorgaan. Gelukkig bleek het probleem gauw verholpen te zijn en kon Beresheet alsnog de manoeuvre realiseren.

Op dit moment gaat de spannende ruimtemissie van Beresheet dus nog steeds volgens het boekje. En als het gaat lukken om de sonde heelhuids op de maan te laten landen, zal Israël het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China – worden dat een vaartuig op de maan zal zetten.

Bronmateriaal

"Twitter" - SpaceIL

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceIL

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd