Koud lijf de oorzaak van overgewicht?

Onderzoek onder honden wijst erop dat er een verband is tussen een iets lagere lichaamstemperatuur en overgewicht.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van overgewicht. Maar nog nooit werd gekeken naar de invloed van de lichaamstemperatuur. Onderzoekers hebben nu ook dat mogelijke verband onderzocht en dat levert verrassende resultaten op.

Honden
De wetenschappers verzamelden 287 honden. Sommige honden waren te zwaar. Anderen waren heel mager. De onderzoekers volgden de dieren gedurende enkele jaren en maten regelmatig de lichaamstemperatuur. Ze vergeleken de lichaamstemperatuur en het gewicht van honden die even groot en lang waren. En wat bleek? De honden die te zwaar waren, hadden een lagere lichaamstemperatuur dan de magere honden.

WIST U DAT…

…onze lichaamstemperatuur bijna perfect is?

Opslag
Het is een interessante constatering die volgens onderzoekers mogelijk ook voor mensen geldt. De wetenschappers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Honden – maar ook mensen – krijgen vet binnen. Een deel van dat vet wordt verbrand. Maar er is ook een deel dat niet wordt gebruikt en wordt opgeslagen. Dat maakt ons dik.

Energie
Om vet te verbranden, kunnen we sporten. Maar ook als we niet sporten, wordt er veel vet verbrand. Onder meer doordat ons lichaam veel energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. De onderzoekers denken dat het lichaam van sommige mensen van nature wat kouder is. Zo’n lijf heeft minder energie nodig om op temperatuur te blijven, omdat die temperatuur lager ligt. Het gevolg: zij houden meer vet over en lopen dus een grotere kans op overgewicht.

Het klinkt heel logisch. Nader onderzoek onder mensen moet aantonen of het dat ook voor onze soort is.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad International Journal of Obesity.

Bronmateriaal

"Fat dogs are colder than thin ones" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mr TGT (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd