Zebravink heeft zwak voor zoonlief

Vrouwelijke zebravinken geven hun zonen meer eten dan de dochters. Vaders hebben geen voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden 28 nesten van zebravinken en waren er maar liefst 9000 keer getuige van hoe jongen te eten kregen. Ze ontdekten dat een jongetje en een meisje die even hard om eten vroegen, niet evenveel eten kregen. Moeder stopte zoonlief veel meer eten toe. Vader hielp ook mee, maar had geen voorkeur voor de jongens of de meiden.

Zoek de verschillen
Onderzoekers zijn verbaasd over de ontdekking dat mannelijke zebravinken echte moederskindjes zijn. Wanneer zebravinken klein zijn, hebben ze namelijk niet de gekleurde veren die volwassen vogeltjes wel hebben. Sterker nog: de zonen en dochters zien er precies hetzelfde uit. Wetenschappers dachten dan ook dat vaders en moeders pas als de jongen volwassen waren, zouden ontdekken wie van welk geslacht was.

WIST U DAT…

Ultraviolet
Deze studie wijst erop dat in ieder geval moeder duidelijk verschillen ziet tussen haar zonen en dochters. Hoe ze dat ziet, is onduidelijk. Misschien ziet het vogeltje – dat ultraviolet licht kan zien – andere dingen dan wij.

Dat moeder ervoor kiest om haar zonen extra in de watten te leggen, is logisch, zo stellen de onderzoekers. Mannetjes verbruiken veel energie bij het vinden en versieren van een vrouwtje. Mogelijk wil moeder de mannetjes genoeg energie meegeven om straks goed te presteren. Een zoon die goed in de markt ligt bij de vrouwtjes is namelijk ook in haar voordeel: haar genen blijven zo voortbestaan.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Behavioral Ecology and Sociobiology.

Bronmateriaal

"Momma's bird's boy gets the worm" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marj Kibby (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd