Koffie helpt niet bij kater

 GEZONDHEID  Naar de koffie grijpen om de kater te verjagen, helpt niet. Dat blijkt uit onderzoek. Misschien lijkt het alsof de koffie helderder maakt, maar dat is volgens wetenschappers enkel een illusie. Sterker nog: de combinatie cafeïne en alcohol kan tot foute beslissingen leiden, omdat de dronken persoon denkt dat hij nuchter is.

De wetenschappers gaven muizen verschillende doses alcohol en cafeïne. De muizen met een slokje teveel op waren relaxt, maar konden gevaren minder goed ontwijken. De muizen met een bakje koffie achter de kiezen konden beter navigeren en waren alerter. Muizen met cafeïne en alcohol in het bloed kwamen alert over, maar bleken in werkelijkheid gewoon relaxt en niet in staat om obstakels op tijd te ontwijken.

Volgens de onderzoekers werkt de combinatie in een mensenlichaam ongeveer hetzelfde. De mens denkt dankzij de koffie niet meer dronken te zijn, maar is dat in werkelijkheid nog wel. Die misrekening kan verstrekkende gevolgen hebben als hij bijvoorbeeld achter het stuur kruipt of andere belangrijke beslissingen moet nemen.

Grote vraag is dan natuurlijk: wat helpt wel tegen een kater? Nou..eigenlijk niets. Het beste is niet teveel drinken. Heeft u toch trek in meerdere glaasjes? Eet dan tussentijds ook regelmatig en ga niet op een lege maag drinken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd