Knappe vrouw wordt minder snel aangenomen

Knappe vrouwen zijn aanzienlijk in het nadeel als ze werkzoekende zijn. Dat blijkt uit onderzoek. De knappe dames werden aanzienlijk minder vaak voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd dan de minder mooie vrouwen. Knappe mannen hebben daarentegen juist baat bij hun schoonheid: zij hebben vijftig procent meer kans om voor een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd.

De onderzoekers stuurden 2656 bedrijven twee sollicitatiebrieven die inhoudelijk sterk op elkaar leken. De ene brief ging zonder foto de deur uit. De andere ging vergezeld van een foto van een heel knappe man of vrouw of juist een ‘gewone’ man of vrouw.

Resultaten
De resultaten zijn overduidelijk: de knappe mannen kregen in 19,9 procent van alle gevallen een uitnodiging. De gewone mannen in 13,7 procent van de gevallen. De mannen die geen foto hadden meegestuurd, hadden slechts 9,2 procent kans om uitgenodigd te worden.

Vrouwen
Onder de vrouwelijke kandidaten lagen de kansen heel anders. Zo hadden de vrouwen zonder foto de grootste kans om uitgenodigd te worden. Hun kansen waren maar liefst 22 procent grote dan die van de ‘gewone’ vrouwen en 30 procent groter dan die van de aantrekkelijke dames.

BENIEUWD WAAROM…

…iedereen na een biertje of vier knap is? Lees het hier!

Jaloezie
Opvallend genoeg liepen de aantrekkelijke dames een even grote kans om voor een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd wanneer een uitzendbureau dit alles regelde. Maar wanneer het bedrijf zelf op zoek ging naar kandidaten, waren de dames wel slechter af. Volgens de onderzoekers komt dat doordat bedrijven vaak vrouwen aanstellen om de vacatures te vullen en zij zouden niet op knappe(re) collega’s zitten te wachten.

De wetenschappers merken op dat hun studie zich in Israël afspeelde. Daar is het tamelijk ongebruikelijk om een foto bij de sollicitatiebrief te voegen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd